Materiaal & downloads

Wat u nodig hebt en hoe u die dingen vindt.

Exit dyslexie. Voor €26,99 hebt u alles wat u zeker moet weten en alles wat u zeker moet doen. Allemaal in één boek. U haalt het (of bestelt het) bij uw favoriete boekhandel.

Schrijven kunt u op losse blaadjes oefenen die u uit Exit dyslexie kopieert of verderop downloadt. Maar het kan ook in schrijfschriftjes. Die vindt u hier. Voor beginners neemt u 4 mm-liniatuur, voor kinderen die al wat verder staan 3 mm.

Een balpen neemt u beter niet. Door het balletje in de pen schiet de pen namelijk makkelijk uit. Vergelijkt u het met leren lopen: dat gaat op rolschaatsen moeilijker dan op blote voeten of met een goede schoen. Wat u nodig hebt is dus een prettig schrijvende pen, die voldoende weerstand biedt. De beste oplossing is een extra fijne vulpen of een fijne gelschrijver: 0.4 is prima. Als u even wilt kijken om wat voor pen het gaat: hier is een link naar een 4 mm.

Mochten de gelpennen niet leverbaar zijn, dan kunt u zich behelpen met een goed 0.5 mm-vulpotlood. Denk er dan wel om dat potloodpunten afvlakken en dat de lijn dus dikker wordt terwijl u werkt. Daarom moet u het potlood vaak genoeg een kwartslag draaien.

Wie goed wil schrijven moet de snelheid waarmee de penpunt over het blad gaat goed onder controle houden. Die snelheid moet zo gelijkmatig mogelijk zijn. Om dat te oefenen heeft de Stichting Schriftontwikkeling de AB-pen ontwikkeld: een pen u met een geluidssignaal waarschuwt als u het verkeerd doet.

Zeker aan te raden is ook een setje Schriftcode. In Schriftcode-boekjes vinden kinderen de voorbeeldletters (met analyse van de opbouw) en de oefeningen om die zelf te schrijven telkens op één blad. Dat werkt handiger dan behelpen met wat ik in Exit dyslexie beschrijf over lettervormgeving en het wordt er beslist wat aantrekkelijker door. U krijgt er trouwens nog een uitgebreide online handleiding bij. Helemaal gratis en oneindig leerrijk, zowel voor u als thuisonderwijzer, als voor uw kind.

Als u leerkracht of RT bent, maar ook als u gewoon geïnteresseerd bent. Waarom schrijven we zoals we schrijven? Waarom en sinds wanneer zetten we een puntje op de i? In Schriftkennis vindt u het allemaal.

Kennis over handschrift is een ding, kúnnen schrijven is nog wat anders. Het oefenboek Handschriftverbetering toont u de weg.

IK LEES AL is zo gemaakt dat kinderen die nog niet alle letters en klank-tekenkoppelingen hebben geleerd, tóch al wat te lezen hebben. Overigens: alles wat ze daar kunnen lezen, kunt u ook gebruiken voor kleine dicteetjes. Kinderen die het boekje uit hebben, kunnen verder lezen in de deeltjes IK LEES AL verhaaltjes en IK LEES AL een verhaal.

De handschriftmethode Schrift doet veel meer dan alleen maar de vormgeving van de letters aanleren. Er gaat van alles aan vooraf -Schrijfvoorwaarden, Cijfers – nadien komt alles wat u nodig hebt om handschrift verder te ontwikkelen, te onderhouden, te versnellen, en zo nodig weer op de rails te krijgen.

Voor thuisonderwijzers is er moeilijk aan te komen, voor werk op school is het onontbeerlijk. Te bestellen via de uitgever ThiemeMeulenhoff.

Downloads

Hier kunt u materiaal downloaden.

Liniatuur 

Lettervoorbeelden

Wat u niet moet doen: een blad met liniatuur en een met voorbeeldwoorden downloaden, een kind die twee dingen in de hand stoppen en dan zeggen: ‘Schrijf maar na’. Elk kind heeft precieze instructie nodig over de constructie van de letters. In summiere vorm vindt u die instructie in Dwaalspoor dyslexie. Als u die niet geeft, wordt het niets; geeft u die wel dan wordt het beter dan u voor mogelijk hield.

 

Collagecellen

Ook hoe je kleurt, moet u kinderen uitleggen: potlood goed beetpakken, rondjes maken die niet veel groter zijn dan de potloodpunt, lichter en donkerder inkleuren, in een kleurvlak niets wit laten. Laat de kinderen niet kliederen, help ze kleuren. Hieronder vindt u collagecellen en mogelijke samenstellingen van collagecellen, zoals u er ook een op de pagina Schrijfmateriaal hanteren ziet.