Zeker leren lezen

Woord-jes klap-pen?Hoe train je foneembewustzijn? Het populairste antwoord luidt: rijmen. Maar het is fout. Het op één na populairste: woorden klappen. Dat is ook fout.

De blog Kleutergewijs bericht over nieuw onderzoek (gepubliceerd in 2011, – zo nieuw is het dus niet) waaruit blijkt dat lettergrepen klappen ‘overbodig en zelfs hinderlijk’ is. Het leidt namelijk tot verwarring bij de kleuters.

De verklaring daarvoor is voor bezoekers van deze website een oud liedje. Elk schriftsysteem is gebaseerd op klank: de tekens staan voor sound bits, niet voor betekenissen. Als we willen dat kinderen snappen hoe dat systeem werkt, moeten we ze leren de sound bits te onderscheiden waarvoor die tekens staan. In een syllabisch schrift zijn dat lettergrepen, in een alfabetisch schrift fonemen, afzonderlijke klanken. Wij schrijven alfabetisch, wat we kinderen moeten leren is dus klanken onderscheiden, geen lettergrepen.

Kinderen voor te bereiden op een syllabisch schrift zoals het Japanse, een schrift waarin ze nooit Nederlandse woorden zullen schrijven, kan inderdaad alleen maar verwarring stichten. En daarom is het ‘overbodig en hinderlijk’.

Wat Kleutergewijs schrijft is dus de logica zelve. Helaas vallen de consequenties die Kleutergewijs aan dit inzicht verbindt erg mager uit. Er is een praktijktip en een leestip: in de methodes voor beginnende geletterdheid sla je de oefeningen met lettergrepen gewoon over, en als je echt meer wilt weten lees je Leesproblemen en dyslexie in het basisonderwijs. Handreiking voor aankomende leerkrachten, het klassieke dyslexie-is-een- stoornis-met-neurobiologische-basis-verhaal.

De bedenking die Kleutergewijs niet maakt is deze: hoeveel procent van de kinderen die nu met een dyslexieverklaring rondlopen heeft in de basisschool woordjes geklapt? Negenennegentig of honderd? Die hebben dus allemaal op school iets gedaan wat hinderlijk was. Hoelang zullen we nog blijven zeggen dat dyslexie een stoornis in de neurobiologie van de kinderen is en dat wat er in de klassen gebeurt er voor niets tussen zit?

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.