Zeker leren lezen

Waarom u vaak moet toetsenEr zijn goede redenen om aan het nut van toetsen te twijfelen: ze bezorgen de kinderen een hoop stress, met de evolutie die ze zogezegd laten zien wordt toch niets gedaan en een leerkracht die zijn leerlingen kent, kan de resultaten wel voorspellen. Tijdverlies dus.

En toch.

De Leuvense onderzoekster Machteld Verhelst bestudeerde een groepje van elf kleuters, dat op twee en een half jaar in een kleuterklasje van het Brusselse Nederlandstalige onderwijs terechtkwam. Geen van die kinderen had thuis al een woord Nederlands gehoord. Verhelst wilde weten hoe het zit met de woordenschatverwerving bij die kinderen. Welke woorden leren ze eerst? Hoe lang duurt het eer ze snappen wat de juf zegt, hoe lang eer ze zelf wat zeggen? En welke factoren deze dingen beïnvloeden.

Daar weten we wel een en ander over. Bijvoorbeeld: kinderen leren meer van wat er tegen hen wordt gezegd, dan van wat er over hun hoofd aan taal te horen is. Dat had u wel verwacht: praat een uur per dag met uw kind en het zal meer Nederlands oppikken dan wanneer u uw mond houdt en een uurtje per dag Nederlandse televisie aanzet.

Geen televisie in het Brusselse kleuterklasje, maar toch waren er in de woordenschatverwerving  al gauw tempoverschillen te zien. Die zag de juf ook wel: Amine leek veel taalvaardiger dan Abdel.

Toen de onderzoekster de geluidsopnamen ging uitvlooien die ze tien weken lang in de klas had gemaakt, zag ze daarnaast iets wat de juf niet had gezien: in die tien weken tijd had de juf Amine 3566 keer aangesproken, Abdel maar 659 keer. De juf schrok toen ze het hoorde.

Wat leren we daar dan uit over toetsen? Dat het nut van toetsen afhangt van hoe u ermee omgaat. Als u uit een toets leert dat Abdel minder taalvaardig is, dan was de toets tijdverlies.  Maar als u eruit leert dat u Abdel de laatste tijd ongewild een beetje hebt verwaarloosd, dan was de toets heel erg nuttig. Als u hem zo bekijkt, is een toets geen stresserend pesterijtje van een onderwijzer die de kinderen het leven zuur maakt. Zelfs niet voor Abdel: voor hem is zo’n toets een zegen.

Vaak toetsen dus. Maar wel weten wat u ermee doet.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.