Zeker leren lezen

En mijn eigen handschrift?Waarschijnlijk hebt u zelf geen Schrift-letters leren schrijven. Hoe kunt u ze uw kind dan aanleren?

Enkele van de voordelen van de Schrift-letter, in de Schrift-letter.

Enkele van de voordelen van de Schrift-letter, in de Schrift-letter.

Dan leert u die letters toch gewoon samen. Zelf werkt u een beetje vooruit, en als u met uw kind aan de slag gaat, oefent u gewoon mee. Zo kunt u elkaars werk vergelijken en beoordelen. Zo kunt u elkaar een beetje uitdagen. Reken maar dat dat de sfeer ten goede komt. En uw kind ziet dat u het ook niet vanzelf kunt; dat u het ook moet leren en gewend raken, maar dat het met een beetje moeite best wel lukt. Uw voorbeeld zal een veel groter effect hebben dan duizend preken over beter je best doen.

Mocht u het willen weten: ik heb al flink wat mails gekregen van ouders die het beter met hun kinderen kunnen vinden sinds ze samen hebben leren schrijven. Dat is makkelijk te verklaren.

Kinderen met leesproblemen denken vaak dat inspanning niets oplevert, dat ze het ‘toch niet kunnen’. Dat klopt niet, maar zolang ze dat geloven, zullen ze u ook niet geloven als u ze tegenspreekt.

Een beetje aan handschrift werken kan dan wonderen doen.

Neem een fijne pen en een blad papier. Daag het kind uit om wat fijn werk te doen: een klein kringetje te tekenen en twee rechte, maar evenwijdige lijntjes. Zulke dingen.

Geef vervolgens instructie over twee letters, of over twee principes die elk goed handschrift respecteert: (1) letterrompen staan altijd op dezelfde hoogte (op de grondlijn) en komen altijd even hoog (tot aan de romplijn) en (2) neerhalen zijn altijd even schuin (evenwijdig dus).

Oefen een beetje en kijk: binnen het uur weet het kind wat hij moet doen om beter te schrijven. En binnen het uur ziet hij dat hij dat ook kan. Vooruitgang die zo in het oog springt valt voor lezen en spellen niet in zo’n korte tijd te boeken. Maar die vooruitgang is wel het overtuigende bewijs dat het kind wél kan leren, dat inspanning wél loont. En dat bewijs was hard nodig.

 

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux