Zeker leren lezen

The Dyslexia Myth (2)In januari 2007 raakte bekend dat voormalig Brits Labour-onderwijsminister Ruth Kelly haar zoon van een openbare school naar een privéschool verkaste die £ 15000 per jaar kost en gespecialiseerd is in dyslexie. Dat lokte nogal wat controverse uit en ook David Mills, producer van de Channel 4-documentaire The Dyslexia Myth, mengde zich in de debatten. Zijn stuk uit The Telegraph van 15.01.2007 leest u hier.

Opmerkelijk is wat hij schrijft over het effect van de documentaire van 2005. Heel veel mensen werden kwaad en daardoor ging de boodschap verloren: miljoenen ponden worden weggegooid om zogenaamd dyslectische kinderen te helpen, terwijl talloze andere jonge kinderen verstoken blijven van de niet eens dure hulp die nodig is om hun leven te verbeteren. Maar: anderhalf jaar na de documentaire, in 2007, zijn de uitgaven voor hulp aan dyslectische kinderen hoger dan ooit. Misschien is het feit dat Ruth Kelly het net op dat moment nodig vond om haar zoon naar een privéschool te sturen een argument voor de stelling dat moeilijk lezende kinderen inderdaad niet beter worden van het geïnvesteerde geld.

Wat moeten we dan doen? Nóg meer geld voor de begeleiding van dyslectische kinderen? Of ervoor zorgen dat elke onderwijzer weet welke dingen in het leesonderwijs ballast zijn en welke tot succes leiden, zodat elk kind in zijn klas een vlotte lezer wordt?

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.