Zeker leren lezen

Spellingzwakke kinderen en het zinnendicteeVoor  spellingzwakke kinderen is een woordendictee is al een opgave, het zinnendictee is dat nog veel meer. En dus kibbelen onderwijzers wel eens of een zinnendictee voor deze kinderen wel zin heeft. Argument uit het neen-kamp: ‘Ze maken zoveel fouten in de niet-spellingafspraken-woorden dat hun energie en focus eigenlijk al op is bij de woorden die wel bij de spellingafspraken horen.’ Bovendien kost het ze zoveel tijd, dat ze de rest van de groep wel ophouden. Is het dan niet beter dat deze kinderen alleen de woorden opschrijven waar het in het dictee om gaat? Of hooguit een paar zinnen en nadien alleen maar de woorden?

Klassieke discussie, klassieke gedachtegang, klassieke fout. Neen dus, volgens mij niet. Waarom?

Laten we het even concreet maken: de discussie die daarnet over spellingzwakke kinderen ging gaat nu over Nico. Nico zit bij u in de klas en met spelling heeft hij het moeilijk. Wat nu?

U kunt zeggen: ‘Nico is spellingzwak. Een zinnendictee kan hij niet aan. Als hij telkens weer een laag cijfer krijgt voor zijn miserabele zinnendictees, raakt hij alleen maar ontmoedigd. Dus plagen we hem niet meer met die zinnen, woordjes zijn voor Nico moeilijk genoeg.’

Maar vraagt u zich eens af: Leert Nico dan ooit zinnen schrijven? En waarom noemt u hem spellingzwak? Wat voor verweer hebt u als Nico’s ouders uw spellingonderwijs Nico-zwak noemen?

Bekijkt u de zaak nu eens anders. Nico heeft het moeilijk met spelling. Hij is er nog niet goed in. En het is uw taak ervoor te zorgen dat Nico even goed wordt in spelling als de andere kinderen, dat hij net als de andere kinderen ook hele zinnen goed kan spellen. Dat doet u niet door hem spellingzwak te noemen, door hem geen zinnen meer te laten schrijven, en zelfs niet door hem aan te moedigen beter zijn best te doen. Als u Nico wilt helpen, is er maar één weg: een antwoord vinden op de vraag waarom uw spellingonderwijs Nico-zwak was. Want op één of andere manier was het voor Nico niet helder genoeg. En dus moet u op zoek naar hoe het helderder had gekund.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.