Zeker leren lezen

Op dyslexietestMaarten Keulemans is chef wetenschap bij de Volkskrant. Daarnaast blogt hij voor New Scientist. In dit stukje gaat hij met zijn dochter naar een dyslexie-testbureau. Hij ziet het allemaal een beetje aan, en heeft zo zijn bedenkingen.

‘Rond dyslexie is een hele industrie verrezen van bedrijven en bedrijfjes en juffrouwen, die allemaal hun geld verdienen aan andermans dyslexie. O ja, dat bedoelen ze vast goed, maar het zal toch een zekere… hoe zal ik het zeggen, inkleuring geven. […] Als sociaal-wetenschapper weet ik het een en ander van vragenlijsten. En van interviewtechnieken. En als je tegenover een juffrouw zit die elk antwoord richting dyslexie duwt, met een vragenlijst die Dyslexiescore heet… Het heeft met veel te maken, maar vooral met dyslexie, niet met wetenschappelijke waarheidsvinding.’

Met ontdekken van wat er werkelijk aan de hand is, heeft de ‘test’ dus weinig te maken, toch is het best wel een dure zaak: een volledig ‘dyslexieonderzoek basisonderwijs’ kost bij het bureau waar Keulemans te rade ging al gauw vijfhonderd euro. Voor dat geld heeft het kind in kwestie nog geen spatje hulp gekregen. Die levert het bureau ook wel, maar alleen tegen betaling van € 50,25 per uur. (Dat valt nog mee: bij sommige concurrenten zou Keulemans gewoon het dubbele betalen.)

En dat allemaal om een stoornis te vinden die het kind niet heeft. Maarten Keulemans over wat er na de test gebeurde: ‘Die avond leest onze dochter mij voor. Uit Dummie de Mummie. Dat gaat haar probleemloos af (tenzij ze het onverhoopt woord multimediaconglomeraat tegenkomt, wat ik niet verwacht) en ik meende toch altijd dat slecht kunnen lezen nu net was waarom het draait, bij dyslexie. Maar ik zal het wel mis hebben. ‘Dyslexie heeft veel meer vormen’, zegt de juffrouw van het dyslexiecentrum enigszins mysterieus.’

Ziet u, de juffrouw weet het beter. Zolang haar diensten duur genoeg zijn, zult u alles van haar aannemen. Zelfs dat uw vlot voorlezende dochter een leesstoornis heeft. Want een dochter hebben met dyslexie is cooler dan te moeten erkennen dat u zich hebt laten rollen door een dyslexiejuffrouw.

U zou uw geld ook anders kunnen besteden. Voor het geld van een dyslexieonderzoek basisonderwijs, koopt u twintig exemplaren van Dwaalspoor dyslexie. U houdt er eentje voor uzelf, de rest deelt u uit aan ouders die al problemen hebben met moeizaam lezende kinderen of er geen willen krijgen. U hoeft niet meer naar het dyslexiebureau te rijden en daar te zitten wachten tot uw kind klaar is met een uurtje begeleiding die haar probleem niet oplost. Die tijd gebruikt u om het zelf aan te pakken. U en uw kinderen worden dikkere vrienden dan ooit, zij worden vlotte en gretige lezers, u spaart het geld dat u anders aan ondersteuning had uitgegeven, en u hebt minstens negentien andere kinderen en ouderparen de weg naar geletterdheid getoond. Is dat niet veel cooler dan een dochter met dyslexie te moeten hebben?

Denkt u daar maar eens rustig over na. Prettige vakantie, intussen.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.