Zeker leren lezen

Minister Smets uitdagingenOp 19 november gaf Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet voor de Alumni van de Letterenfaculteit in Leuven een lezing over onderwijs in een veranderende samenleving. Minister Smet besprak in vogelvlucht de belangrijkste uitdagingen waarop een goed onderwijsbeleid een antwoord zou moeten geven. Samengevat komen die hierop neer: onderwijs moet kinderen en jongeren nu leren wat ze in de toekomst zullen moeten kunnen.

Daar valt op het eerste gezicht weinig tegen in te brengen. Alleen: van kinderen die dit jaar aan de kleuterschool begonnen zijn, zullen de snelsten ergens rond 2030 een diploma in het hoger onderwijs hebben behaald. Niemand weet welke bedrijven morgen hun sluiting aankondigen, niemand weet of we volgend jaar nog met de euro betalen. Wat weten we dan over wat kinderen in de toekomst zullen moeten kunnen?

Weinig. Maar vlot lezen zal er wel bij zijn. Toch komt elk kind leren lezen niet in minister Smets lijstje van uitdagingen voor. Waarschijnlijk gelooft hij dat sommige kinderen het niet kunnen leren omdat ze dyslectisch zijn. Ook voor die kinderen zou het beter zijn als de minister dat niet geloofde. Daarom heb ik hem na zijn lezing een exemplaar van Dwaalspoor dyslexie cadeau gedaan.

Hopelijk komt daar wat van.

 

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.