Zeker leren lezen

Leren leraar zijnToneelschoolDe krant De Morgen vroeg zich op 2 september af of je wel kunt leren les geven. Ja en neen, denk ik, en daarom stuurde ik de redactie een kort briefje met wat uitleg. De dag nadien stond het in de krant.

Er zijn opleidingen voor acteurs, voor beeldhouwers, voor componisten. Niemand beweert dat je op die kunstopleidingen alles leert, maar niemand zal zeggen dat er over acteren, beeldhouwen en componeren niets te leren valt. Met leren les geven is het niet anders. Maar dat betekent niet dat leraren in hun opleiding leren wat ze zouden moeten leren.

Een voorbeeld. Ik kom vaak op basisscholen om uit te leggen hoe de alfabetcode-methodiek voor lezen en spellen eruitziet. Aan jonge leerkrachten en stagiairs vraag ik gewoonlijk wat ze in hun opleiding hebben geleerd over hoe je kinderen het best leert lezen. Het antwoord is altijd hetzelfde: ‘Niets. Op je school zullen ze een methode volgen en die voer je uit.’

En dat terwijl lezen een basisvaardigheid is, een sleutel tot ontwikkeling.

Stel je een vergelijkbare situatie voor op een hotelschool: ‘In je restaurant zal een kookboek liggen en dat volg je.’ Dat zou niemand accepteren. We zouden ten minste eisen dat ze het verschil leren zien tussen een goed en een slecht kookboek.

Maar in de lerarenopleiding lijken we zelfs dat niet nodig te vinden. Niemand leert er in te schatten of de leuke handpop en de coole app waarmee de methodemakers  hun product hebben vernieuwd als een argument voor of tegen de methode moet worden beschouwd. Intussen accepteren we dat de technische leesvaardigheid systematisch achteruitgaat, zoals de CLB-koepel in september 2013 meldde en dat zo’n twintig procent van de Vlaamse kinderen de basisschool verlaat met twee jaar leesachterstand. Intussen sussen we onszelf met de aanname dat veel van die problemen verband houden met een defect in het brein van die kinderen: ze zullen wel dyslectisch zijn.

Geef die kinderen een leerkracht die weet hoe je kinderen leert lezen. En dan leren ze het wél.

Je kunt niet alles leren in een lerarenopleiding, maar wie leerkracht op een basisschool wil worden moet leren hoe je kinderen leert lezen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het gebeurt nauwelijks.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.