Zeker leren lezen

Ken Robinsons briljante onzinIeder kind wordt als een artiest geboren. De kunst is om artiest te blijven. Want scholen maken de artiest in elk kind kapot.  Dat is – in drie zinnen – de boodschap van Sir Ken Robinson.  Die is creativiteitsexpert en erg overtuigend. De TED-talk waarin hij in 2006 zijn redenering ontvouwde, is inmiddels ruim 35 miljoen keer bekeken en meestal op warm applaus en instemming onthaald. En toch moet u er maar niet te veel van geloven.

Toegegeven: in zekere zin is het een briljante toespraak. Robinson pikkelt het podium op, keuvelt een beetje met het publiek, spontaner en geestiger dan heel wat lieden die als stand up comedian aan de kost komen, en fileert met aanstekelijke grapjes en anecdotes de toestand in het onderwijs.

Robinson ziet het zo. Scholen zijn gefixeerd op academische vaardigheden. Daarom zijn ze blind voor andere talenten en negeren ze andere vormen van intelligentie. Creativiteit zou dezelfde status moeten hebben als geletterdheid. Helaas zijn scholen ontworpen als leerfabrieken die gestandaardiseerde producten afleveren. Van dat industriële model moeten we af. We moeten naar een bio-model waarin jongeren een gepersonaliseerd curriculum krijgen dat hun talenten laat groeien.

In alle eerlijkheid: ik kan Robinson onmogelijk een slechte spreker vinden. Ik wou dat ik dat metier even goed beheerste als hij. Maar in dat geval zou ik wel een ander verhaal vertellen.

Het idee van meervoudige intelligenties is namelijk zo goed als zeker fout. Daarover zijn cognitiewetenschappers het eens. Dat scholen academische vormen van intelligentie koesteren en andere doden slaat dus nergens op. Bovendien: investeren in geletterdheid is alles behalve dodelijk voor de creativiteit. Geletterde (en gecijferde) mensen zijn gemiddeld creatiever dan ongeletterde omdat ze in onze cultuur meer materiaal kunnen opppikken om creatief mee te zijn. Om dezelfde reden heeft wie creatief en kritisch wil denken maar beter wat feitenkennis in zijn bagage. Maar geletterdheid is geen plantje dat wel groeit als het voldoende zon en water krijgt: geletterdheid is een techniek en die moet worden aangeleerd. En de beste manier om dat te doen is niet voor elk kind anders. In alles wat we écht weten over leren en hoe dat het best lukt is er niets te vinden dat pleit voor een gepersonaliseerde aanpak.

Dat laatste levert nooit 35 miljoen enthousiaste kijkers op. Het is te waar om mooi te zijn. Toch is het niet anders: sir Ken slaat de bal mis. Hij doet dat elegant, geestig, verleidelijk, briljant, al wat u wilt. Maar charmant fout is nog steeds fout.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.