Zeker leren lezen

Is leren schrijven passé?Van 25 februari tot 1 maart maakt  Hautekiet school op Radio 1. Elke werkdag van negen tot elf staat de toekomst van het onderwijs centraal in het VRT-programma. Wat zullen kinderen moeten leren en op welke manier?

Thema van de eerste uitzending: Vaardigheden: leren schrijven is passé.

Daar hebben wij van de Alfabetcode twee dingen over te zeggen.

Ten eerste. Leren lezen is zeker niet passé. Lezen is namelijk een van de weinige dingen waarvan we zeker weten dat ze ook nog in de toekomst zullen moeten worden aangeleerd. Om te leren lezen moet je leren welke klanken met welke tekens samenhangen. Elk onderzoek daarover – elk! – heeft aangetoond dat die koppelingen veel effectiever worden geleerd wanneer ze met de hand worden geschreven: kinderen die met computers oefenen, of met kaartjes of stempels met letters erop, doen het hooguit half zo goed als kinderen die met de hand hebben geschreven. Waarmee de vraag of schrijven passé is, is beantwoord: zolang we willen dat kinderen leren lezen, niet.

Ten tweede. ‘Schrijven we nog wel?’ zo vraagt de Hautekiet-redactie. Laten we gewoon de test doen. Laat de Hautekiet-redactie de hele week waarin het over onderwijs gaat alleen een pen aanraken om te noteren hoe vaak ze hem missen. En laat ze in de slotuitzending vertellen hoeveel streepjes ze hebben gezet. Als ze meedoen bij Hautekiet, kan het gokken over hoeveel het er zijn nu beginnen.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux