Zeker leren lezen

iPadscholenOp iPadscholen volgen ze geen methode, ze hebben – wat dacht u? – een app. Rekentuin voor rekenen, Taalzee voor taal. Taalzee voldoet nog niet aan het Nederlandse curriculum, geeft directeur Tijl Rood van de Amsterdamse Steve Jobsschool De Ontplooiing toe. Maar volgens hem heeft dat maar weinig met die app te maken: ‘Iedereen weet dat Nederlanders slecht zijn in spelling.’ (Het volledige artikel uit De Morgen van 12 september leest u hier.)

Dat is praat voor de vaak. Kinderen die een spellingprobleem schrijvend met de hand inoefenen, leren dubbel zo snel als kinderen die op een pc oefenen. Dat is herhaaldelijk aangetoond. Als Rood echt wil dat de kinderen op zijn school beter spellen, moet hij niet zeuren over volksaard en talenten van de Nederlanders. Hij moet gewoon zijn iPads uitzetten. En eens kijken of de kinderen wel goede instructie hebben gekregen.

Elektronisch geschrijf doet wel vaker onder voor gedrukte of geschreven letters. Wat we op papier lezen onthouden we veel beter dan wat we op een scherm te zien krijgen. Studenten die hun spiekbriefjes met de hand schrijven, zijn op het examen veel minder afhankelijk van die briefjes dan wie ze heeft getypt.

Met tablets zijn er vast wel aardige dingen te doen op school, maar papier resoluut door elektronica vervangen is een slecht idee. Simpelweg omdat de kinderen minder zullen leren. iPadscholen mogen een blitse en vooruitstrevende indruk wekken, met onderwijskwaliteit hebben die eigenschappen niets te maken. Als goed leren spellen op een iPad dubbel zoveel tijd kost als met pen en papier, dan is een iPad in het beste geval blits en leuk uitziend tijdverlies. Maar niettemin tijdverlies.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.