Zeker leren lezen

IK LEES AL
Leren lezen doen kinderen het best door te leren schrijven. Allebei die dingen moeten ze oefenen. En liefst met plezier.

Dat plezier komt het best van de oefening zelf. Kinderen moeten niet lezen en schrijven omdat ze er een leuke sticker mee kunnen verdienen. Een oefening die hen vertelt dat ze vandaag iets kunnen wat gisteren nog ondenkbaar was, houdt hen veel beter aan de gang. De verwoede puzzelaars die geen krant kunnen lezen voor ze op de spelletjespagina aan de slag zijn geweest, puzzelen ook niet voor de prijzen. Ze puzzelen om van de kleine overwinning te genieten, als de puzzel lastig was maar uiteindelijk toch is opgelost.

Alfabetcode-kinderen kennen die kleine overwinningen, telkens als ze goede letters schrijven. Met IK LEES AL krijgen ze nu een leesboekje dat hen de kans biedt om woordjes en zinnetjes te lezen nog vóór ze alle klank-tekenkoppelingen hebben geleerd; woordjes en zinnetjes waarin alleen maar klank-tekenkoppelingen zitten die ze al kennen; woordjes en zinnetjes met sfeervolle en een tikkeltje raadselachtige silhouetten erbij, die een beetje maar niet te veel over de tekst verklappen.

Aanvankelijk gaat het vaker om woordjes dan om zinnen. Dat is niet te vermijden. Tot de kinderen de ‘t’ geleerd hebben, kunnen ze met veel vervoegde werkwoorden niet uit de voeten en is het voor een tekstschrijver schier onmogelijk een ook maar een simpel verhaaltje te vertellen. Toch put IK LEES AL de mogelijkheden zowat uit. Op die manier is het boekje een sterk argument voor een beetje vaart in het leerproces. Voor beginnende lezers is de wereld van de geschreven taal een erg enge en beperkte wereld, die klein wordt gehouden door de klank-tekenkoppelingen die ze al hebben
geleerd. Moeten we die toestand zo lang mogelijk rekken? Of geeft dat lage tempo kinderen vooral het idee dat lezen saai is?

Daarom: help ze vooruit. Geef ze elke dag het gevoel dat ze meer kunnen dan gisteren: met Exit dyslexie, met Schriftcode en met IK LEES AL kunt u dat. En help ze te ontdekken dat de wereld van geschreven taal misschien wel oneindig groot is.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.