Zeker leren lezen

HulpAls uw kind slecht leest, dan komt dat omdat het slecht heeft leren lezen. Zeg dus niet dat hij dyslexie heeft en het niet kan leren. Want zodra hij dat gelooft, leert hij het nooit.  De waarheid is: wie slecht heeft leren lezen en schrijven, moet het goed leren. Andere hulp is er niet.

U kunt het heft zelf in handen nemen en uw kind leren lezen. Ga niet af op uw herinneringen aan hoe het in uw tijd ging, volg een goede handleiding: geen boek ‘boordevol nuttige tips’, maar een dat alles van het begin tot het eind uitlegt.

Als u professionele hulp zoekt, praat dan vooraf met de hulpverlener. Vraag hoe ze de zaak aanpakken, waarom ze dat zo doen, en wat hun doelstelling is. Als de antwoorden niet duidelijk zijn, vraag dan uitleg. Laat u vooral niet met een kluitje in het riet sturen: als een hulpverlener u niet helder kan uitleggen hoe hij uw kind kan leren lezen, zal hij uw kind niet kunnen uitleggen hoe het moet lezen.

En wees op uw hoede.

Een handleiding waarmee u elk kind leert lezen.

Een handleiding waarmee u elk kind leert lezen. (De beste die we kennen.)

Vertrouw geen hulpverlener die uw kind een etiket opplakt: met uw kind scheelt er niets, met het onderwijs dat het gekregen heeft wel.  Ga nooit naar een hulpverlener die uw kind woorden als gehelen leert lezen en uw kind ‘woordbeelden’ wil leren herkennen: niemand kan er genoeg onthouden om vlot te kunnen lezen, ook de hulpverlener niet. Laat uw kind geen tijd verliezen aan allerlei motorische programma’s: lezen en schrijven leer je niet met luchtschrijven, niet met schrijfdansen, niet met blokkendozen, evenwichtsbalken of springtouwen. Wantrouw een hulpverlener die zijn aanpak laat afhangen van de ‘leerstijl’ van uw kind: rij-instructeurs doen dat ook niet en net daardoor leren ze iedereen rijden. Wees niet tevreden met een hulpverlener die uw kind ‘begeleidt’ of  ‘met zijn probleem leert omgaan’. Wees niet tevreden met een hulpverlener die uw kind wil leren hoe het  ‘zijn gebrek compenseert’.

Kortom zoek een hulpverlener die uw kind leert lezen. Want dat kan.

Maar heb vertrouwen in uzelf. Met een goede handleiding kunt u die hulpverlener zijn. U hoeft de deur niet uit, u spaart en hoop geld en u beleeft met uw kind de tijd van uw leven.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.