Zeker leren lezen

Het verschil tussen ‘niet’ en ‘nog niet’Wat zeg je tegen een kind als lezen niet lukt? Dat hij het niet kan, of dat hij het nog niet kan?

Dat maakt nogal wat uit. De Amerikaanse psychologe Carol Dweck heeft dat op diverse plekken en in diverse omstandigheden uitgezocht. Een voorbeeld.

Dweck bestudeerde een school in een reservaat met kinderen van Native Americans. In wiskunde waren ze ramp: in alle vergelijkende studies haalden ze de slechtste scores uit hun district. Toen werd het woordje nog geïntroduceerd, waaruit de leerlingen leerden dat niemand goed of slecht is in wiskundige vergelijkingen, dat iedereen er beter in kan worden. Anderhalf jaar later waren diezelfde kinderen in hun district de besten voor wiskunde. En dat wil nogal wat zeggen: de meest welgestelde delen van Seattle maakten er deel van uit. Of zoals Dweck het zegt: de Native American kids wisten de Microsoft kids te overklassen.

Kinderen hebben recht op een omgeving waarin ze kunnen groeien: een omgeving waar nog niet wordt gezegd in plaats van niet en dys.

 

 

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.