Zeker leren lezen

(geen) aandacht voor laaggeletterdheid8 september is International Literacy Day, Wereldalfabetiseringsdag, een dag om aandacht te vragen voor het probleem van laaggeletterdheid. In het kader daarvan loopt in Nederland de Week van de Alfabetisering en in Vlaanderen de Week van de geletterdheid. Laten we eens kijken wat er zoal te doen is.

De Week van de geletterdheid ‘zoomt in op jongeren en jong volwassenen in Vlaanderen. Want maar liefst 1 op 10 onder hen is onvoldoende geletterd. Een diploma halen, een job vinden, op eigen benen staan. Een hele opgave als je moeite hebt met taal, cijfers, ICT en multimedia.’ Vlaanderen gooit dus nogal wat problemen op één hoop: geletterdheid, taal, cijfers, multimedia en ICT.

De Nederlandse campagnewebsite lijkt laaggeletterdheid iets enger te zien. Maar ook niet erg eng: hij gaat over laaggeletterdheid maar hij heet Tijd voor taal. De meer dan 5.600 activiteiten die er worden aangekondigd hebben meestal met voorlezen te maken. Er zijn voorleeslunches, op sommige plekken is er een voorleesweek en op andere een voorleesbingo.

Voorlezen is vast wel goed voor de woordenschatontwikkeling en het laat kinderen zien dat er meer spannende dingen te beleven zijn dan je zou verwachten van een papieren ding dat geen bewegend beeld heeft en geen geluid maakt. Maar voorgelezen worden alleen maakt van geen enkel kind een vlotte lezer.

Dat komt omdat taal en lezen radicaal verschillende dingen zijn. Taal is voor de mens even natuurlijk als eten, lopen en slapen. Allemaal dingen die we niet op school hebben geleerd. Lezen en schrijven zijn technieken, net als breien, lassen, rekenen en omgaan met computers. Dat zijn dingen die zich niet spontaan ontwikkelen: ofwel leren we van iemand hoe het gaat, ofwel leren we het niet.

Laaggeletterde schoolverlaters zijn dus jongelui die niet hebben geleerd hoe ze met letters moeten omgaan. Wel, dan moeten we ze dat leren: dan moeten ze effectief leesonderwijs krijgen. Geen voorleesbingo, geen hagelschot dat in één moeite ook cijfers en computers beweert aan te pakken. Effectief leesonderwijs, daar gaat het om. En het is dood-doodjammer dat zowel de Vlaamse als de Nederlandse campagne de aandacht van dit simpele feit afleidt.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.