Zeker leren lezen

Freinet en de AlfabetcodeAlfabetcode-scholen zijn meestal Freinetscholen. En scholen die de overstap naar de Alfabetcode overwegen ook. Daarom is een vast agendapunt in de voorbereidende discussies: Is de Alfabetcode wel verenigbaar met de Freinetpedagogie? Wat zou Freinet ervan vinden? Van leerkrachten die kinderen rigoureus tussen hulplijntjes laten schrijven? Die de kinderen niet zelf laten beslissen welke woorden ze eerst leren lezen? Die kinderen – met een stopwatch erbij! – naar een steeds hoger leestempo drijven? Zou Freinet zulke leerkrachten op zijn school gewild hebben?

Dat zal altijd gissen blijven. Maar we hoeven niet helemaal blind te gokken.

Er is maar één criterium om uit te maken of een aanpak voor aanvankelijk lezen goed is of niet, en dat is het succes dat ermee te behalen valt. Dus niet of die aanpak nieuw of klassiek oogt, of er een handpop bij zit, of een dvd, niet of de boekjes mooi vormgegeven zijn en vrolijke kleuren hebben, niet of er differentiatiemateriaal te krijgen is, niet hoeveel wandplaten met kern- of structureerwoorden er zijn, niet of de les aan het digitale schoolbord aantrekkelijker kan worden gemaakt. Niet dat al die dingen verboden zijn, maar: niets van dat alles is een kwaliteitscriterium. Hoeveel kinderen er vlot en correct met letters leren omgaan, en hoeveel tijd en moeite dat kost, dáár gaat het om.

Tot nader order laat de Alfabetcode in dat opzicht alle andere aanpakken ver achter zich. Om de simpele reden dat Alfabetcode-leerkrachten geen enkel kind achterlaten. In hun klassen worden alle kinderen vlotte lezers.

Als dat zo is, waarom zou Freinet zulke leerkrachten dan niet op zijn school gewild hebben?

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.