Zeker leren lezen

EtikettenIn zijn magistrale studie Visible Learning heeft John Hattie over 138 onderwijspraktijken zowat alle beschikbare studies samengevat  en gekeken in welke  mate die praktijken een positief effect hebben. En zie, ook over etiketten heeft hij wat te zeggen.  Not labeling students staat met een effectscore van 0,61 op een verdienstelijke éénentwintigste plaats, ruim binnen de zone van de aan te bevelen praktijken.

Hattie gaat daarbij in op de kwestie hoe kinderen met leerproblemen zich ontwikkelen. Loopt hun ontwikkeling anders dan bij gewone kinderen, denken ze anders en hebben ze bijgevolg behoefte aan een soort van onderwijs op maat? Of doorlopen ze dezelfde ontwikkelingsstadia als gewone kinderen, en zit het verschil met gewone kinderen in het tempo en in wat er uiteindelijk te bereiken valt?

Uit het materiaal dat Hattie verzameld heeft, blijkt het tweede. Hij besluit: ‘Very often the labels help ‘classify’ these students and can lead to extra funding, but rarely does it make a difference to what works best – regardless of these labels.’

Wat wil dat zeggen? Dyslectische kinderen – als we al zouden weten welke kinderen dat zijn – hebben precies hetzelfde nodig als andere kinderen: goed leesonderwijs. En alleen als ze dat gekregen hebben, valt er iets zinnigs te zeggen over hoe goed ze kunnen leren lezen.

(Meer lezen? John Hattie, Visible Learning, p. 124-125.)

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.