Zeker leren lezen

Dyslexie en succesIn zijn laatste boek David and Goliath heeft de Canadese wetenschapsjournalist Malcolm Gladwell het onder meer over de relatie tussen dyslexie en succes. Misschien is dyslexie wel een desirable difficulty, zegt hij, iets wat je maar beter wél kunt hebben. Opvallend veel succesvolle ondernemers – Richard Branson van Virgin, Ingvar Kamprad van Ikea om er maar twee te noemen – zijn namelijk dyslectisch en dat geeft te denken: zijn deze zakenlui zo succesvol ondanks hun stoornis, of net vanwege hun stoornis? De tweede mogelijkheid vindt Gladwell intrigerender.

Gladwell zal wel niet de enige zijn. Talloos zijn ze, de optimisten die geloven dat de talenten eerlijk verdeeld zijn en dat een manco voor leesvaardigheid wel zal worden gecompenseerd door een overschot in creativiteit, ruimtelijk inzicht of  – waarom niet eigenlijk – ondernemerschap. Ronald Davis heeft hen met zijn bestseller The Gift of Dyslexia de weg getoond en ze gaan hem blijmoedig.

Een beetje statistiek had echter in een wip duidelijk kunnen maken dat het een road to nowhere is. Stel dat het waar is, – stel dat er onder de drie procent meest succesvolle mensen inderdaad opvallend veel mensen zitten met hardnekkige leesproblemen. Hoe zou het dan zitten met de drie procent minst succesvolle mensen. Mijn gok is, dat daar nog méér mensen zitten met hardnekkige leesproblemen. En dat die leesproblemen deze mensen voortdurend voor de voeten lopen.

Dat zou betekenen dat leesproblemen zowel successen als mislukkingen verklaren. Dan klopt er iets niet. Verklaart roken ziekte én gezondheid? Is de toegenomen CO2-uitstoot oorzaak én oplossing voor de klimaatverandering?

Vergeet Davis’ Gave dyslexie dus maar, en Gladwells David and Goliath ook. Slaaplekkerverhalen zijn het, meer niet. Laat u niet in slaap wiegen. Eis goed onderwijs. Of maak het zelf.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.