Zeker leren lezen

Dyslectici hebben een automatiseringsprobleemDyslexie is in wezen een automatiseringsprobleem, zo luidt een populaire stelling. Daar lijkt wat voor te zeggen: dyslectici slagen er maar niet in iets te doen wat voor anderen vanzelf gaat, automatisch dus. Laten we dat idee eens van dichterbij bekijken.

Om te beginnen: u automatiseert veel meer dan u denkt. Uw computer opstarten en uw mailbox openen, de weg naar huis rijden, uw veters strikken, allemaal dingen die min of meer vanzelf gaan. Als u zich na de douche aankleedt, vraagt u zich niet af of  uw ondergoed het eerste is wat u aantrekt, of het laatste. Zulke dingen hebt u voor het gemak opgeslagen in uw geheugen. Voor het gemak: iets uit uw geheugen ophalen kost namelijk veel minder moeite dan telkens weer het gezoek naar de beste oplossing overdoen. (Als u daar meer over wilt lezen: Dan Willingham wijdt het eerste hoofdstuk van zijn onvolprezen Why Don’t Students Like School? aan dit thema. Het eerste kopje in dat hoofdstuk zegt het allemaal: The Mind is Not Designed For Thinking. Een overzicht van de negen zekerheden die Willingham in zijn boek uit de doeken doet, vindt u hier.)

Als dyslectici een automatiseringsprobleem hebben, zouden ze het moeilijk moeten hebben om routinetaken min of meer zonder nadenken uit te voeren. In nogal wat gespecialiseerde literatuur wordt dat inderdaad beweerd: dyslectici hebben het vaak moeilijk met complexe taken. Autorijden is een van de voorbeelden die altijd weer worden opgevoerd.

Het zal wel zo zijn dat nogal wat dyslectici het lastig vinden om goed te leren autorijden, maar dat betekent niets. Vlotte lezers vinden leren autorijden ook vaak lastig. Als we willen stellen dat dyslexie in wezen een automatiseringsprobleem is, dan moeten we aantonen dat leren rijden voor dyslectici veel lastiger is dan voor vlotte lezers. Zo’n bewijs is nooit geleverd en valt waarschijnlijk niet te leveren.

Maar dan blijft de vraag: waarom lukt dyslectici niet wat voor anderen automatisch gaat? Waarom automatiseren ze die leestechniek dan niet?

Laten we eerst een andere vraag stellen: hebben ze iets dat ze met profijt zouden kunnen automatiseren? Kinderen die zich in de klas hebben leren afvragen hoeveel letters je hoort in wip, of ze een /w/ horen in schouwburg die in schouder niet te horen is; kinderen die geleerd hebben dat een woord als schrik vier (!) medeklinkers vooraan heeft, dat de letters g en d als /ge/ en /de/ klinken, hebben twee keuzes. Eén: ze nemen aan wat de juf zegt en automatiseren foute technieken. Voor die keuze betalen ze vroeg of laat – maar meestal vroeg – een prijs. Twee: ze zien in dat wat de juf zegt onbetrouwbaar is en zoeken op eigen houtje uit hoe het echt in elkaar zit.

Dyslectici hebben niet meer automatiseringsproblemen dan andere mensen. En op het gebied van lezen hebben ze vooral problemen met de instructie die ze hebben gekregen. Als we ze willen helpen, als we problemen met lezen willen voorkomen, moeten we stoppen met ons af te vragen wat er mis is met de kinderen die het lastig vinden: we moeten ons afvragen waarom onze instructie het voor die kinderen lastig maakt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux