Zeker leren lezen

Materiaal en downloadsHandleidingen en lesmateriaal

Exit dyslexie. Voor €26,99 hebt u alles wat u zeker moet weten en alles wat u zeker moet doen in één boek. U haalt het (of betelt het) bij uw favoriete boekhandel.

Schrift logo

Schrift, de enige handschriftmethode die de naam methode waard is. Alfabetcode-gebruikers nemen het best de Schriftcode-versie.

Schriftcode is Schrift voor Alfabetcode-gebruikers. Te krijgen bij eduplaza. Met gratis handleiding in pdf-formaat erbij.

schrift oefenschrift

Oefenschrift. Natuurlijk kunt u ook op losse blaadjes oefenen. Maar voor nogal wat kinderen is een schrift toch nog wat anders. Aan een nieuw schrift begin je niet elke dag. Een nieuw schrift is een nieuw begin, precies wat sommige kinderen nodig hebben.

Schrift handleiding

Als u preciezere en uitgebreidere lessenpakketten over handschrift wilt dan wat u in Dwaalspoor dyslexie vindt, dan heeft Schrift heeft nog een hoop prachtig materiaal voor u. Maar om precies te weten waarom de oefeningen zijn wat ze zijn, hebt u wel de handleiding nodig. In de band Handleiding 3 vindt u alles over schrijfvoorwaarden, cijferschrift en kleine letters.

schrijfvoorwaarden_voorplat

Schrijfvoorwaarden, een prima voorbereiding op het eigenlijke schrijven. Kinderen leren er alles over houding en pengreep, over kleuren en arceren. De handleiding hebt u er wel bij nodig, om precies te weten waarom de oefeningen zijn wat ze zijn.

cijferschrift

Cijferschrift. Als u de schrijfvoorwaarden achter de rug hebt, maar u twijfelt of u ver genoeg bent met foneembewustzijn om echt te gaan schrijven, dan is cijfers leren schrijven een beter idee dan voorlopig even op de rem gaan staan.

schrijfschrift 3 1a_voorplat

Schrijfschrift 3-1A,  3-2A en 3-3. Alle letters: analyseletters, letterfilms, fantasierijke en uitdagende oefeningen. In Schrijfschrift 3 kan de ophaal weg. Kapitalen zitten er voorlopig niet in, die komen pas is reeks 4 aan de orde.

handschriftverbetering

Handschriftverbetering van  Ben Hamerling en  Astrid Scholten, een werkboek waarmee u stap voor stap de basis van een goed handschrift aan kunt leren en zo geleidelijk uw handschrift verbeteren.

schriftkennis

Schriftkennis van  Ben Hamerling en  Astrid Scholten, voor wie meer wil weten over handschriftontwikkeling. Dit boek behandelt alle aspecten van letterkennis, handschriftdidactiek en de geschiedenis van het schrift. Geheel volgens de nieuwste inzichten en onderbouwd door uitkomsten uit onderzoek.

SchriftRTKatern

Schrift RT-katern. Speciaal voor remedial teachers en professionele hulpverleners. Over hoe u de problemen die achter slechte handschriften zitten op het spoor komt. En hoe u ze met waarnemings- en vaardigheidsoefeningen oplost.

Schrijfmateriaal

86417_kleurpotloden

Kleurpotloden zijn geen schrijfmateriaal. Ze zijn bedoeld voor teken- en kleurwerk. Dat is niet alleen belangrijk voorbereidend werk, het is ook waardevol op zich. Daarom moeten kleurpotloden  ook een beetje zijn als schrijfmateriaal: fijn en van goede kwaliteit.

fijnepen

Fijn schrijfmateriaal: een vulpotlood (0,5 mm), een gelpen (0,4 of 0,5 mm – de Pilot G-Tec C4 bijvoorbeeld) of een vulpen EF (Extra Fine). Inkepingen, bulten en ergonomische vormen zijn nergens voor nodig. En: hoe dikker hoe slechter.

AB-pen

Anti-ballistische pen. Nogal wat mensen schrijven zoals ze een handtekening zetten. De snelheid waarmee ze hun pen bewegen is ongelijkmatig, de halen schieten telkens weer uit en het resultaat is onleesbaar. Ballistisch schrijven noemt men dat. Om de penpunt gelijkmatig te leren bewegen heeft de Stichting Schriftontwikkeling een pen ontworpen die onregelmatige bewegingen registreert. Als u niet gelijkmatig werkt maakt de pen u daarop attent. Bij kinderen die tijdens het maken van letters of woordjes, de penpunt  niet rustig, gestaag, voortbewegen kan dit een goed, tijdelijk  hulpmiddel zijn. De resultaten zijn verbluffend.

Als u de A-B-pen wilt bestellen stuurt u een mail naar handschriftverbeteren@gmail.com. U ontvangt dan een bevestigingsemail met daarin de betaalgegevens van uw bestelling en de vermelding wanneer u de bestelling tegemoet kunt zien. Bij de pen ontvangt u ook een beschrijving van de werkwijze.

Downloads

Hier kunt u materiaal downloaden.

Liniatuur 

Lettervoorbeelden

Wat u niet moet doen: een blad met liniatuur en een met voorbeeldwoorden downloaden, een kind die twee dingen in de hand stoppen en dan zeggen: ‘Schrijf maar na’. Elk kind heeft precieze instructie nodig over de constructie van de letters. In summiere vorm vindt u die instructie in Dwaalspoor dyslexie. Als u die niet geeft, wordt het niets; geeft u die wel dan wordt het beter dan u voor mogelijk hield.

 

Collagecellen

Ook hoe je kleurt, moet u kinderen uitleggen: potlood goed beetpakken, rondjes maken die niet veel groter zijn dan de potloodpunt, lichter en donkerder inkleuren, in een kleurvlak niets wit laten. Laat de kinderen niet kliederen, help ze kleuren. Hieronder vindt u collagecellen en mogelijke samenstellingen van collagecellen, zoals u er ook een op de pagina Schrijfmateriaal hanteren ziet.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux