Zeker leren lezen

De LeeszaakOp 24 juni 2015 oordeelde een Nederlandse rechter dat de overheid het klimaatprobleem te laks aanpakt en daarom haar zorgplicht jegens de bevolking niet nakomt. Na de uitspraak stonden Urgenda-advocaat Roger Cox de tranen in de ogen, want het oordeel opent perspectieven.

Bijvoorbeeld. Een paar weken eerder maakte voormalig onderwijsminister Marja van Bijsterveldt nieuwe, ontstellende cijfers bekend over laaggeletterdheid in Nederland. 1.3 miljoen laaggeletterden zijn er, de analfabeten niet meegerekend. Allemaal mensen tussen 15 en 65 die in Nederland naar school zijn geweest, tweehonderdduizend méér dan vijf jaar geleden, meldt De Telegraaf.

Waar komen die vandaan? De komende dagen beleven zowat 180.000 Nederlandse kinderen hun laatste dag op een Nederlandse basisschool. Een kwart daarvan – 45.000, meer dan er plaatsen zijn in een gemiddeld voetbalstadion in de Eredivisie – is onvoldoende leesvaardig: minstens twee jaar leesachterstand, geen AVI 9. Zegt de Nederlandse onderwijsinspectie. Zegt ook de Leescoalitie.

Er zijn mogelijkheden om die uitval tot circa nul komma nul te reduceren. Zegt de wetenschap. Zien we op Alfabetcode-scholen.

Toch verandert er zo goed als niets. In Nederland niet, in Vlaanderen evenmin. (Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de toestand in Vlaanderen veel beter is.)

Nu komt de aanklacht. Als de overheid toestaat dat scholen jaar na jaar het legertje laaggeletterden aanvullen, zorgt ze dan voor de kinderen die ze verplicht school te lopen? Komt ze dan haar zorgplicht na jegens de bevolking?

Neen, maar net als in de Klimaatzaak is de overheid hardleers. Daarom zou een juridische kuitenbijter à la Roger Cox ook de Leeszaak aanhangig moeten maken. Die valt met de vingers in de neus te winnen.

Als u er in de loop van de vakantie eentje vindt, dan spelen wij wel de rol van Urgenda. Want ook deze kwestie is dringend. In Vlaanderen en Nederland samen maakt ze 60.000 slachtoffers per jaar.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.