Leer elk kind lezen

De LeescoalitiePauw LeescoalitiePrinses Laurentien van Oranje en presentator-cabaretier-voorleesvader-enzovoort Ruben Nicolai willen dat geen enkel kind de basisschool verlaat met een leesachterstand. Dat zeiden ze in december  in het programma Pauw. (Klik hier om het gesprek te bekijken.)

Om daar ook echt iets aan te doen is in Nederland De Leescoalitie opgericht, waarin vijf organisaties hun krachten bundelen. Die geeft zichzelf tien jaar de tijd om twee doelen te bereiken. In 2025 verlaat geen enkel kind school met een leesachterstand. En in 2025 zijn alle volwassenen geletterd of bezig dat te worden.

Ambitieus is De Leescoalitie dus wel.

Kijkt u maar eens naar de cijfers op hun website. Dan ziet u dat het met de laaggeletterdheid de verkeerde kant uitgaat.  In 1995 was 9.4 procent van de  16 tot 65-jarigen laaggeletterd. In 2012 bedroeg het aantal laaggeletterden in deze leeftijdscategorie 12 procent.

Leescoalitie_fcHoe dat kan? Kijkt u even verder. Van de kinderen die de basisschool verlaten heeft 25 procent een leesachterstand van minstens twee jaar, zegt prinses Laurentien in het televisiegesprek waarin de ambities van De Leescoalitie worden voorgesteld. Of dat te verklaren valt door het feit dat in 2010 zowat 40 procent (!) van de pedagogisch medewerkers niet goed kon lezen en schrijven, wil niemand expliciet zeggen, maar helpen zal dat wel niet.

In het televisieprogramma wordt een beetje te veel de indruk gewekt dat het allemaal wel goed komt als we met z’n allen wat meer gaan voorlezen voor de kinderen. Dat kan niet: de dappere laaggeletterde volwassenen die ook in het programma van Jeroen Pauw zaten, hadden misschien wel willen voorlezen voor hun kinderen, maar waren daar simpelweg niet toe in staat. Op de Leescoalitie-website blijkt echter dat ze wel beter weten: Kinderen leren alleen lezen met de juiste instructie. Ze hebben deze nodig voor het leren van klank-letter-koppelingen en het onder de knie krijgen van spellingpatronen. En: Ieder kind kan leren lezen, ongeacht achtergrond, geslacht of specifieke leerbehoeften.

Zo is dat. En toch zou ik graag iets willen weten. Leren lezen doen kinderen alleen met de juiste instructie. Denkt De Leescoalitie dat de meeste kinderen die krijgen? Daarover zouden we misschien eens moeten praten.

Ieder kind kan leren lezen, ongeacht achtergrond, geslacht of specifieke leerbehoeften.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een video die u niet mag zien

Klik op de afbeelding. Dan ziet u waarom dat niet mag.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux