Zeker leren lezen

De beuken. Een basiscodetekstHet verborgen leven van bomen van de Duitse boswachter Peter Wohlleben is in Duitsland een bestseller. En ja, als je het gelezen hebt, is een boom, of een bos iets helemaal anders. Interessant dacht ik. Laat ik eens proberen een stukje na te vertellen voor kinderen: bijvoorbeeld Wohllebens idee dat beuken hun kleintjes zogen. (Jawel, dat doen ze!)

Als ik het goed heb gedaan, is de tekst – behalve de naam van de boswachter – helemaal in basiscode. Dat wil zeggen: kinderen die de basiskoppelingen hebben geleerd, kunnen hem lezen en schrijven. Hier komt hij.

Boswachter Peter Wohlleben kent het bos als de beste. Oude beuken, vertelt hij, helpen hun kinderen groot te worden. Hoe ze dat doen? Ze zorgen ervoor dat de jonge boompjes niet te veel  licht krijgen. Daardoor gaan die heel langzaam groeien. Want beuken die langzaam groeien, worden het grootst en het sterkst.

Toch moeten beuken net als andere planten voldoende licht krijgen om groot te worden. Hoe komt het dan dat de jonge beukjes niet verhongeren, als de oude haast al het licht voor zich houden? Geloof het of niet, maar de wortels van de oude beuken gaan op zoek naar die van de jonge boompjes. En als die gevonden zijn, krijgen de jonge beuken in hun wortels voeding van hun moeder. Zie je, lacht de boswachter, beukenmoeders en beukenkinderen, het zijn net mensen.

Basiscodeteksten kunnen dus best over interessante en belangrijke dingen gaan. Dus, als u wat te vertellen hebt waar kinderen wat aan hebben, kruip in uw pen, en doe het met basiskoppelingen. Of met basiskoppelingen en codeerpatroon 1. Of met basiskoppelingen en codeerpatronen 1 en 2. Of …

En stuurt u ze dan maar op. Dan maken we op deze website een Alfabetcode-bibliotheek.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.