Zeker leren lezen

Corona: wat nu met de kinderen?Hoe houdt u ze zinvol bezig? Laat ik iets simpels voorstellen: leer ze lezen. Als ze daar nog niet mee begonnen zijn op school, begint u met een schone lei. Als ze wél begonnen zijn, maar het loopt een beetje stroef, dan leert u ze hoe het vlotter gaat. Dat gaat zo.

Stap 1. U haalt Exit dyslexie in huis. U leest het eerste deel. Wilt u iets vragen, dan mailt u.

Stap 2. U bent bij deel twee. U kopieert de blaadjes met hulplijntjes achteraan in het boek. (U kunt ook Schriftcode– of lege schriftjes met goede hulplijntjes bestellen.) U neemt een fijne gelschrijver (0,5 mm) of desnoods een fijn vulpotlood. U volgt gewoon de instructies in Exit dyslexie. En voor u het weet, bent u samen vertrokken. Loopt u ergens tegen aan, dan mailt u.

Stap 3. Tegen het einde van het corona-isolement hebt u samen ontdekt hoe het schrift werkt en zijn uw kinderen flink op weg om vlotte en gretige lezers te worden. Geef u nu niet op. Werk nog wat door tot ze vlotte lezers zijn. En als u vragen hebt over hoe verder moet, dan mailt u.

Waarom zou u het niet kunnen? Exit dyslexie is gemaakt voor mensen zoals u. Wilt u weten wat voor post ik krijg van mensen die het echt hebben geprobeerd? Die gaat zo: Elke dag iets kunnen wat je de vorige niet kon, dat is pas leuk. Of: Zeker, we zijn betere lezers en betere spellers geworden,  en veel meer dan dat – we zijn ook beter vrienden.

Waarom zou u het niet doen? Leer ze gewoon goed lezen.

1 commentaar

 1. sdoorme
  17/05/2020 at 11:04 | Permalink

  Dit is inderdaad min of meer hoe het gegaan is, inclusief de corona lockdown.
  Na anderhalf jaar gesukkel, zien we na twee maanden Alfabetcode een duidelijke vooruitgang. Die vooruitgang was al na een drietal weken merkbaar.

  Denk zeker ook aan een positieve mindset, van zowel jezelf als van je kind. Zeker na lang sukkelen is het zelfvertrouwen beschadigd.

  Onze dochter gaf zichzelf niet de tijd om rustig na te denken. Door vanuit het schrijven te vertrekken werd ze vanzelf vertraagd en werd ze meer aangezet om te denken (i.p.v. snel te gokken). Wanneer ze bovendien ook nog verplicht werd om mooi te schrijven, was ze veel bewuster met de lettervorm bezig. Ik heb een mooi handschrift altijd overdreven gevonden, maar kijk, het heeft zijn voordelen. We zijn geëvolueerd van 50 minuten per dag naar amper een kwartiertje per dag. Focus is belangrijker dan de duur, alleen is het eerste moeilijker op te leggen.

  ‘t Is best wel een heftig om naast het telewerken en de opvang en … ook nog eens deze taak op te nemen. Maar wanneer het anders niet lijkt te lukken, zal toch iemand die verantwoordelijkheid moeten opnemen.

  Bedankt

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.