Zeker leren lezen

ADHD een stoornis?Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen pakten uit met baanbrekend onderzoek naar ADHD. Ze toonden structurele verschillen aan tussen de hersenen van mensen met ADHD en die van gezonde mensen. Waarmee volgens onderzoekers en kranten voor eens en voor altijd vast kwam te staan dat ADHD geen verzinsel is, maar een échte ontwikkelingsstoornis.

Maar volgens Trudy Dehue komt er helemaal niets vast te staan door dat onderzoek uit Nijmegen. Dehue is geen ADHD-specialist, ze is emeritus hoogleraar Wetenschapstheorie. In een fijnzinnig opiniestuk in de Volkskrant fileert ze de manier waarop de onderzoekers tot hun conclusie zijn gekomen. En kijk: het onderzoek is broddelwerk. Het neemt een loopje met de basisregels van statistische  zorgvuldigheid en bezondigt zich aan een tendentieuze slordigheid: ‘we noemen hardnekkige concentratieproblemen gecombineerd met hyperactiviteit ADHD’ verandert bijna ongemerkt in ‘hardnekkige concentratieproblemen gecombineerd met hyperactiviteit worden veroorzaakt door ADHD’. Dat is echter iets helemaal anders. En daardoor is de conclusie dat ADHD een stoornis is niet meer dan een twijfelachtige veronderstelling.

Toch is het Dehue niet in de eerste plaats om ADHD te doen. Zoals ze zelf aangeeft, zijn de fouten die de Nijmeegse onderzoekers maken schering en inslag wanneer wetenschappers op zoek zijn naar de biologische basis voor een stoornis. Dehue noemt eenzaamheid, maar ze had het net zo goed over dyslexie kunnen hebben. Op zich is er niets mis mee om mensen met hardnekkige problemen met lezen dyslectisch te noemen. Maar stellen dat leesproblemen worden veroorzaakt door dyslexie is iets helemaal anders. Het is een stelling die met geen mogelijkheid aan te tonen is. En een stelling die de aandacht afleidt van wat mensen  met leesproblemen nodig hebben om vlottere lezers te worden.

Nog geen commentaren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nikslexie: de Alfabetcode-film

Klik op de afbeelding om de documentaire te bekijken.

Basiskoppelingen oefent u zo

Klanken herkennen? Letters schrijven? Basiskoppelingen maken? Klik op de afbeelding en kijk hoe dat gaat.

Vlotheid trainen gaat zo

Klik op de afbeelding om de tutorial te bekijken.

Verboden vraag: Kun je dyslexie voorkomen?

De Alfabetcode bij Van Gils en Gasten

Klik op de afbeelding om een fragment van het gesprek te bekijken.