Leer elk kind lezen

Wat de Alfabetcode kan doenI know, there are hundreds of schildren across the country who appear on special educational needs registers, who just need the Alphabet Code.

‘I know, there are hundreds of schildren across the country who appear on special educational needs registers, who just need the Alphabet Code.’ Anna Kendall, hoofd basischool in Christchurch

‘It’s been tremendous’, zo vat Anna Kendall, schoolhoofd in het Nieuw-Zeelandse Christchurch de impact samen die de invoering van de Alphabet Code op haar school heeft gehad. (Voor wie mocht twijfelen: het interview is niet alleen te zien op YouTube, maar ook op de Sound Reading System-website (SRS) van Fiona Nevola die haar onderwijspraktijk baseerde op het werk van Diane McGuinness.)

Ze hadden al behoorlijk goed leesonderwijs op de school, maar ze waren, in hun ontwikkeling als school op het punt gekomen dat ze zich zorgen moesten maken over die één, hooguit twee twee kinderen in elke klas van dertig voor wie ze de reading door maar niet open kregen. En toen dat met de Engelse Alfabetcode wel lukte, verspreidde de aanpak zich over de rest van de school. ‘Die aanpak’, zegt Kendall, ‘is niet duur maar wel hoogst effectief’ (1.30). Hij zou fundamenteel deel moeten uitmaken van de gereedschapskist van elke leerkracht (1:55), want een leerkracht die zijn leerlingen dit niet bijbrengt, heeft leerlingen die het niet zullen redden.

‘Ik weet’, voegt ze er nog aan toe, ‘dat er honderden  kinderen zijn die officieel aan een leerstoornis lijden en in aanmerking komen voor bijzondere behandeling, maar die alleen maar behoefte hebben aan de Alfabetcode. Na een paar maanden zouden die helemaal bijgewerkt zijn, als ze iets als dit aangeboden kregen’ (2:35).

Als goede scholen betere scholen willen worden, als goede leerkrachten betere leerkrachten willen zijn, en als ze daartoe de middelen krijgen – niet noodzakelijk meer geld, maar een idee over een betere aanpak – dan leren alle kinderen beter.

Als dat in Christchurch zo is, zou dat dan hier anders zijn?

Lees ook: Over succesvolle docenten

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux