Leer elk kind lezen

Herkent u dat?TheWorldNeedsYourStoryIk kom wel eens op een school of in een bibliotheek voor een lezing. Als die afgelopen is, en we hebben de vragenronde achter de rug, word ik meestal nog aangesproken door mensen die iets kwijt willen. Het zijn altijd memorabele momenten als mensen – in de blessuretijd als het ware – komen vertellen over hoe het op school gaat. Want je verneemt de wonderlijkste dingen.

Een leerkracht vertelde me over een jongen die in het vijfde leerjaar (groep 7) op haar school was komen binnenwaaien. Hij schreef gewoon altijd kapitalen, nooit iets anders. En aan woordspaties deed hij ook niet mee. Maar omdat zijn geschrijf op die manier wel moeilijk te lezen is, maakte hij om de letters die samen een woord vormen een kringetje.

En er was ook eens wiskundelerares die vond dat haar leerlingen de eigenschap ‘behoudt de evenwijdigheid’ correct moesten schrijven. Niemand in haar als sterk aangeschreven klas deed dat namelijk. En de directeur gaf haar ongelijk: die vindt dat wie een smart phone heeft niet correct hoeft te kunnen spellen.

Of die jongen die onderwijzer wilde worden en stage liep op de school waar ik op bezoek was. Mijn verhaal was interessant, zei hij, zoiets had hij nog nooit gehoord. Over leren lezen had hij eigenlijk nog helemaal niets gehoord, bedacht hij plots, behalve dat er op elke school een methode is en dat hij die maar hoefde te volgen: meer viel daar niet over te zeggen.

geschichte192_v-teaserTop_zc-11a84362Herkent u dat? Hebt u ook zulke verhalen, over hoe het gaat op school?

Vertel ze gerust. Ik kijk ernaar uit.

No Comments Yet

Leave a Reply

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux